اطلاعیه اداره کل دامپزشکی استان همدان در خصوص اقدامات بهداشتی و مراقبتی برای مقابله با تنش گرمایی در مرغداری ها
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان همدان دکتر امیر حسین نقی پور مدیرکل دامپزشکی استان همدان، گفت: باعنایت به هشدارهای سازمان هواشناسی و صدور هشدارهای متعدد درخصوص افزایش دما و احتمال گرمازدگی درروزهای آتی ، جهت مصون ماندن سرمایه دامی استان مرغداران می بایست با رعایت الزامات بهداشتی-قرنطینه ای و همچنین فراهم نمودن تمهیدات لازم، آمادگی لازم برای پیشگیری و کاهش خسارات و آسیب های احتمالی ناشی از آن را مد نظر قرار دهند.
وی افزود: هشدارهای های لازم از طرف اداره کل دامپزشکی استان همدان به منظور پیشگیری از عواقب احتمالی به شرح ذیل می باشد:
همانطور که می دانیم دمای طبیعی بدن جوجه ها حدود ۴۲-۴۱ درجه سانتیگراد است و دمای مناسب محیط برای رشد حداکثری آنها هم بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد می باشد.
دلیل تنش گرمایی افزایش دما و عدم تعادل بین دفع حرارت بدن پرنده در برابر گرمای محیط است، تنش گرمایی باعث له له زدن می شود، بافت مغز و کبد اولین بافت هایی هستند که در اثر تنش گرمایی آسیب میبینند.
در تنش گرمایی مصرف آب ۸ برابر دان می شود در حالی که در زمان طبیعی ۲ برابر است، پس بستر بیشتر خیس می شود و خطر کوکسیدیوز افزایش می یابد و پرنده وزن نمی گیرد، بدلیل گرما جریان خون به سطح بدن می آید و روده ها کم خون میشوند پس اشتها کاهش مییابد.
استفاده از جوش شیرین در آب برای مبارزه با تنش گرمایی مناسب است.
در حالت تنش گرمایی باید از اسید امینه هایی که پیش ساز ندارند مانند لیزین به صورت جداگانه در جیره بیشتر مصرف کرد، تریپتوفان در جیره مصرف شود زیرا باعث کاهش اثرات تنش گرمایی میشود.
در اوج گرما فعالیت و رفت و آمد در گله کاهش پیدا کند.
آب مصرفی را از طریق یخ ۷ تا ۱۲ درجه خنک کنیم.
از ویتامین سی و روی به نسبت مجاز استفاده شود.
آب پاشی کف سالن و سقف انجام شود. پوشش گیاهی مناسب اطراف سالنها برای کاهش تابش آفتاب به سالن موجود باشد.
از رنگ تیره برای سقف و پنجره ها استفاده شود
. کاهش تراکم جوجه ریزی بطوریکه فقط ۸۰ درصد ظرفیت جوجه ریزی شود .
دان پلت استفاده شود با توجه به اینکه دان پلت شده دمای متابولیکی کمتری تولید میکند.
از پروبیوتیک در جیره استفاده شود که هم محرک غذا خوردن است و هم به کار کردن بهتر روده ها کمک میکند این تغییرات در جیره باید با مشورت مشاوره تغذیه ای یا علم کافی در جیره نویسی انجام شود.
در تنش گرمایی سیستم ایمنی که از اسیدهای امینه و پروتئین در آن مصرف شده تضعیف میشود لذا حتما مولتی ویتامین و جوش شیرین و الکترولیت مصرف شود .